Kağızman Tipi Arı Peteği

Kars Bölgesine Ait Arı Kovanı

Merhaba arıcı dostlar, sizlere bu akşam Kars Kağızman tipi arı kovanı hakkında bilgiler vereceğim. Öncelikle şuradan başlamak istiyorum,  genel anlamda fenni arıcılıkta arı kolonisinin yaşadığı yere arı kovanı denir, Bitlis ve civarı arı sandığı der, Kars Kağızman bölgesi ise arı petek  olarak isimlendirilir. Bölgemize gelen  Kağızman’lı gezginci arıcılarla mesleğim gereği epeyce bir samimiyetim oldu, ilk önceleri  bana  petek var mı petek? diye bir şeyler sorar bense  Allah Allah ben kovan imalatçısıyım bana ne soruyor diye düşüncelere dalardım. Meğerse  arı petek dedikleri bildiğimiz arı kovanı imiş.  Kars tipi arı peteği ya da Kağızman arı petek, üst ilave ya da kat olarak isimlendirdiğimiz yere ise  magza diyorlar, kat lazım, ilave koyacam gibi bir konuşmaları yok, magza lazım ağbi mağza acil, diyorlar. Bu kovanın ölçüleri de normal langstroth ölçülerinden biraz farklı, bal çitası ölçüsüde şeklide biraz farklı. Kısacası ne bildiğimiz Ordu tipi kovana benziyor ne de İmamoğlu tipi kovan ölçülerine, aşağıda sizlere ölçülerini de detaylı olarak vereceğim. Onlar bu kovanın kendilerine en uygun olduğuna inanmışlar asla taviz vermiyorlar, arılıklarında başka bir çeşit kovanı görmek imkansız, ciddi anlamda arıcılık yapıyorlar.

Kağızman arı peteği, gezginci arıcılık için dizayn edilmiş, adeta bir mühendislik örneğidir. İç resme bakarsanız kovan denge sacı 2,5 cm oyuntulu olarak kullanılmış, nedeni ise bu kovanın bal çitalarının üst çitası da 2.5 cm, yan

Kovan İçi Bölmeli Denge Sacı

çitasıda direk 2.5 cm, bilindik petek çitalarından epeyce farklıdır. Normalde piyasada kullanılan bal çitalarının yan yanağı 3.6 ya da 3.7 cm olur ve oyuntuyla 2 santime düşürülür. Kovan tabanında   2 adet kapaklı havalandırma deliği bulunur ayrıca, uçuş tahtasında da 2 adet havalandırma bulunmaktadır. Kovan kapağında bir önde ve bir arkada olmak üzere iki adet yine havalandırma oyuntuları mevcuttur.

Ölçüleri ise, dıştan dışa 43,5×52 derinlik 25, üst kapağının yüksekliği 11,5, kovan üst sacı ile ahşap arasında ısı izalasyonu mevcuttur. Bal çitası ölçüleri ise, petek üst çitası 48,7×2,5×2 cm. Petek çitası yan ölçüsü, 22,5×2,5×1 cm, petek alt çitası 43,2x2x1 cm. Kovan uçuş tahtası 30×7,5×2.

Resimde gördüğünüz kovanlar sedir ağacından imal edilmiştir, zımparası yapılmış olup boyaya hazır durumdadır. Kasnaklar ve kovan kapakları paslanmaz çelik vida ile tutkallı olarak vidalanmıştır. Kağızman tipi arı kovanı fiyatları ise şu an için 125 liradan satışa sunulmaktadır, eğer yolunuz Mersin civarına düşer ise almasanızda mutlaka bu kovanları görmenizi tavsiye ederim. Standart ölçülerde imal edilmiş olan ürünlerimiz özel isteğe bağlı olarak da üretilmektedir. Kağızman tipi arı bal çitası da paketlenmiş olarak stoklarımızda genellikle bulunmaktadır ve tanesi 1.5 liradan satılmaktadır.

Satışa Hazır Kağızman Tipi Arı Kovanları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.