Bal Arısı

İşimizde bu sevdamız da bu, arıcılık sadece bir meslek dalı değil, bir merak konusudur ve bu yüzden bal arısı için bir paylaşımda bulunmak istedim.

Petek Üstünde Bal arıları Görülüyor

Latince ismi Apis mellifera olan bal arısıi koloni düzeninde yaşar. Bir arı kovanı içerisindeki bu koloni sayısı 80 ila 100.000 gibi büyük bir nüfus oranına yükselebilir. Bir kovan içerisine sadece bir tane ana arı olur, ilkbahar aylarında 200 ve civarı erkek arı koloninin devamı için yerini alırken koloni sayısı gün geçtikçe artar ve seksen ve bazen yüz bine kadar çıkabilir. Ana arı diğer adıyla kraliçe arı bir diğer adıyla da arı beyi olarak görünüm bakımından farklıdır. Diğerlerine göre ince ve biraz uzundur ve yaklaşık 5 yıl kadar yaşadığı bilinmektedir (7 yılda yaşayabilir). Ana arı ve işçi arılar dişidir, erkek arılar da işçi arılara oranla daha iridir ve bakıldığında hemen seçilebilir, erkek arılarda iğne yoktur. Bal arıları ırklarına göre sarı tonlarında olup üç kısma ayrılır baş, göğüs ve karın. Kanatlı bir böcek türüdür, dikkatli bakıldığında özellikle baş tarafı kısa tüylerle kaplıdır.

Bal arılarında süreklilik esastır, koloni neslini devam ettirebilmek için gerekirse kraliçe arıyı öldürüp yerine yeni bir ana arı üretebilir.Ana arı salgıladığı bir koku ile bütün koloniye varlığını hissettirir ve diğer kolonilerdeki arılar bu kovana giremezler, girerler ise ölüm kaçınılmaz olur.  Kovan içerisine belirli bir çalışma düzeni vardır, Ana arı bir günde yaklaşık iki bin ya da iki bin beş yüz kadar yumurta atar, bu oran her hangi bir şekilde düşerse hastalık, yaşlılık gibi. Koloninin devamı tehlikeye girer ve arıcı bunu gördüğü anda ana arıyı hemen değişir, ya da işçi arılar yeni bir kraliçe arı yaparlar.  Erkek arılar, sadece bahar ayında yeni bir kraliçe arıyla çiftleşmek (döllemek) için kovanda bulunurlar. İşçi arıya nispeten daha iridirler, bolca bal tükettikleri için bal sezonuna kalmadan kovan içerisinden atılırlar.  Kraliçe arı adayı çiftleşmek için yükselebildiği kadar yükselir ve bu penformas neticesinde yine en güçlü erkek arılar ona ulaşabilir, zayıflar ulaşamaz ve böylece ana arı yaşamı boyunca yumurtlayacağı dölleri en verimli erkek arıdan almış olur. İşçi arılar, yaklaşık 35 gün yaşarlar ve dünyaya gözlerini açtıkları anda çalışmaya başlarlar, ta ki ölecekleri ana kadar. Üstelik, öleceğini hisseden arı, diğer arılara fazladan iş çıkarmamak için kovan dışına kendisini atar, atmaya çalışır. Bal arıları durduk yerde insana saldırmazlar, koloniye bir tehdit algılarlarsa alarm verirler ve nesillerinin devamı için saldırabilirler. Arı son çare olarak sokmayı tercih eder, oda bilir ki iğneledikten sonra ölecektir, bu yüzden tehlike algılar ise önce ses çıkarır devam ederse uçurak çarpar ve olmadı en sonunda iğnesini batırır. İğnesi olta ucu gibi çengellidir ve çıkarken bağırsakları dağılır, böylece ölmüş olur.

Bu yazıyı yazmamda ki asıl amaç, bir arıcılık sitesi olarak ziyaretçilere kısa da olsa bilgi sunmaktır. Ben sıradan bir arıcıyım, veteriner değilim, bende biliyorum ki arılar için çok daha bilgiye ihtiyaç vardır. En azından hobi arıcılık yapanlar bu bilgilere ihtiyaç duyabilir. Bu konu hakkında sanal ortamda çok daha geniş bilgiler vardır ve mutlaka araştırmacı olup takip etmek gerekir, saygılarımla.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.