Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

Bal

Doğal bal nasıl bilinir? sahte bal nasıl anlaşılır? sorularının bence tek ve net bir cevabı var, ayırt etmeniz imkansıza yakındır. Üç kağıt işine kafaları böylesine çalışan kişiler insan sağlığını hiçe sayarak, her ayrıntıyı düşünerek sırf para kazanma uğruna milletin çorunu çocuğunu  zehirliyorlar.  Peki tüketici ne yapmalı, gerçek bal nasıl satın alınır? en kısa cevap bence bal bilinen ve arıcılık işiyle ilgilenen kişilerden alınmalı. Evet, yine bilinen markalar tercih sebebi de olmalı ancak, unutulmamalıdır ki, marketlerde satılan balların kristalize olmaması için bir çok ısıl işlemden geçtiği ve bu işlemler sırasında da bir çok faydalı mineralin yok olduğudur. Uzun yıllardır bu sektörde kaliteli bal üreticisi olarak sizlere şunu söyleyebilirim; hiç bir arıcı asla sahte bal satmaz, kendi ürettiği balı satar ve en kötü ihtimalle şeker balı satar ki, o da baldır.

İyi bal nasıl anlaşılır?  her labaratuvar bal analizi yapabilir ancak, benim bildiğim üç beş üniversite hariç diğerleri çok teknik analiz de yapamıyor. Ama, kesin olarak analiz sonuçlarında neyin ne olduğu da belli oluyor, bu bal ya da sahte bir tatlandırıcı. Bir de halk arasında hatta televizyon haberlerinde ahkam kesenler var, kaşıkla şöyle yap, balı yak buna benzer bilgiler. Evet, bu şekilde de gerçek balı ayırt edebilenler vardır ancak, sıradan vatandaş tarifle bu işi çözümleyemez. Hele birde şu var ki, en çok güldüğüm olaylardan birisidir, ekabir bir adam, kavanozu şöyle bir açar, bir parmak alır ağzına götürür ve başlar bilmiş bilmiş konuşmaya. Yahu labaratuvar zor çözümlüyor, sen sigaradan bıyıkları sararmış birisi olarak neyden bahsediyorsun.

İyi bal donar mı? evet, iyi bal donar, kristalize olur, krem kıvamını alır, bunda sakıncalı bir durum yok. Donmaz ise siz o baldan korkun, muhtemelen sahtedir. Çam balı ve bir kaç bal çeşidi donmaz ya da çok geç kristalize olur. Pamuk balı, ayçiçek balı çok kısa sürede kristalize olur ama, bu demek değildir ki bunlar sahte bal. Özellikle Avrupa ülkelerinde krem bal tüketici tarafından daha çok tercih edilmektedir. Bu damak tadıyla alakalı olması muhtemeldir ancak iklim koşulları ve kullanım açısından kolaylığı da söz konusudur. Öyle ya özellikle çocuklar bir bıçak yada kaşık yardımıyla çok daha rahat  tüketebilir. Ülkemizde ise alışkanlık sıvı baldan yanadır ve yine bu alışkanlıktan dolayı tüketici kristalize olmuş balı pek tercih etmez üstelik, bu bal sahteymiş der ve bu duruma oldukça sinirlenir. Sanırım bu konuyla alakalı bir kamu spotu şart oldu ve yine sanırım ki bu konuyla alakalı çalışmalar var.

Resimde gördüğünüz bal  doğal baldır,  yani arılar tarafından çiçek özlerinden toplanmış halis baldır. Bingöl kır balı olarak güzel bir reyhaya sahip ve oldukça da meşhur bir baldır. Kendi üretimim olan bu balın her ikisi de aynıdır, kavanozun birisi kristalize diğeri sıvı haldedir. Yüksek rakımlı kır balı olarak kristalize olması biraz zaman alıyor olsa da ben bilerek ve isteyerek bir miktarının bu şekilde kristalize olmasını sağladım. Nedeni ise bu şekilde bal isteyen bilinçli tüketici sayısı da gün geçtikçe artıyor  ve talep ediyor. Kısacası ikisi de  hakiki  katkısız baldır ve yine fiyat olarak aynı değerdedir. 2017 sezonu için 70 liradan satışa sunulmuş ve de talebi karşılıyamamıştır.

Tüketicilere önerim balı mutlaka arıcıdan almasıdır, cami önlerinden, yol boylarından ne olduğu belirsiz şeyleri almamalarıdır. Şifa kaynağı olarak tüketilen bal bence direk arıcıdan alınmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.