Gerçek Karakovan Balı Nasıl Olmalı

Karakovan

Karakovan

Hep anlatılır, medyada çokça karşımıza çıkar, çok pahalı olduğu herkesçe bilinir ama gerçek karakovan balı nasıldır, nasıl anlaşılır  işte burası başlı başına bir muammadır.  Son zamanlarda lüx  mekanlarda  bu bal görselliğe sunulmuş ve de oldukça yüksek fiyatlarda satışı yapılmaktadır. Peki bu satılan ballar gerçekten bu fiyatı eder mi? eğer ki gerçekten karakovan balı ise eder, niye etmesin. Günümüzde neyden yapıldığı belli olmayan süslenmiş püslenmiş baklavanın kilosu bile 70 lira 80 lira, şekere kurban olsunlar belkide sedece gilikoz şurubundan yapılmıştır ve hatta  Antep fıstık görünümünde ki soya fasulyesini de unutmamak lazım. Tabi ki  işini dürüstçe yapanlar da çok, sözümüz yapmayanlara.

Piyasada zaten merdiven altında ömründe arı görmemiş kişilerce yapılan suni ballar mevcut fakat konumuz bu değil, biz gerçek karakovan balı nasıl olur onu izah etmeye çalışalım. Hatta şöyle söyleyeyim en azından hangi balın karakovan balı olmadığını daha kolay izah edebiliriz.

Balı bildiğiniz tanıdığınız arıcıdan almanız en önemli noktalardan birinci sıraya yerleşebilir.

İnternet ortamında o kadar çok karakovan balı, sepet kovan sağımı ile ilgili videolar var ki, izlerken hemen satın alasınız gelir, canınız bu baldan ister. Fakat, önemli olan o balın nasıl üretildiğidir, arıcı tarafından müdahale yapılmışmıdır? işte bütün mesele bence burada saklı.  Çünkü, her ne kadar sepet kovanlara ya da karakovanlara arıcı tarafından müdahale edilmez, arılar  kendi halinde ballarını üretirler dense de pek de öyle değil.  Eğer arıcı kötü niyetli ise sepet içerisine ya da karakovan içerisine bir kap yardımıyla sürekli şeker takviyesi yapar ve oldukça da yüksek verim elde edebilir. Elbette ki bu bal  şeker oranı yüksek bir bal olur ve katma değeri de düşük olur ama, adı sepet kovan balı, karakovan balı olarak söylenir. Maalesef bu şekilde bal satan da vardır, alıp da yahu ne balmış diyerek yiyen de vardır.

Bal doğadaki bitki örtüsü ile çok uyumlu bir üründür, ne kadar çok  çeşitli çiçek, o kadar güzel bal. Bir örnek verecek olursak; diyelim ki, bir karakovanınız var ve bu kovanı götürdünüz bir ay  çiçek tarlasına koydunuz ve bal ürettiniz,  reyha olarak güzel bir bal asla olmaz, nedeni ise tek bir çiçekten üretilmiştir.

Gelelim gerçek karakovan balı nasıl olmalı sorusuna, resimde gördüğünüz bu kovan bizzati kendi el emeğimle yaptığım bir kovandır. Mayıs ayı başlarında  bu kovana büyükçe bir arı oğulu yakaladım ve içerisine bıraktım. Sonrasında  yaptığım işlemi söyleyeyim size, sadece kovanın ön tarafından arı çıkıyor mu, uçuş yapıyor mu izlemek  evet sadece seyretmekle sabırla beklemek. Ne zamana kadar, sanırım Kasım ayı sonuna doğru soğuklar çökünce içini açıp bakacağım, varsa 3 yada 5 kilo bal alacağım. Rakım 100 metre civarı bitki örtüsü süper, yüzlerce endemit bitki, sumak, böğürtlen, kekik ve bir çok dikenli çiçekler. Kendi peteğini kendisi yapacak ve bu çiçeklerden balı bulursa yapacak,  artık ne yaparsa bahtımıza. Yani sizlere anlatmak istediğim gerçek karakovan balı bu şekilde olmalıdır, fazla bir üretimi olmaz ve çok düşük fiyata da asla satılmaz.

Not olarak şunu da belirteyim ki, ben bu balı satmıyorum en azından bu sezon elimde olmaz, olanı aile içinde şifa niyetine tüketeceğiz. Ama, illa ki etrafınızda güvenilir bir arıcı vardır, size tavsiyem gerçek karakovan balı almak istiyorsanız bu yöntemi uygulayın, tanımadığınız kişilerden bal almayın.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.