2016 Arıcılık Sezonu

Arıcı petek kontrolü yaparken görülüyor

Arıcı petek kontrolü yaparken görülüyor

2016 bal sezonu pek de iyi geçmedi, arıcılar keyifsiz, moralsiz ve de epeyce kederli.  Tanıdığım, bildiğim arıcılar ile sezon boyunca yaptığım sohbetler zaten pek de ümit vaat etmiyordu. Sanırım Mayıs ayının başları gibiydi, yıllardır arıcılık malzemeleri satışı yapan ve aynı zamanda da arı besleyen Halil ismindeki bir ağabey sanki olacakları önceden biliyor gibiydi. Hazır petek almak için yanına gittiğim bir gün oğlu ile konuşuyordum, bir koli mi alsam iki koli mi, diye muhabbet ederken, olaya  kulak misafiri olmuş ve aynen gelip şunu dedi ‘ sezon iyi geçmiyor, sen bir koli al, inşallah iyi olur da gelir ikinci koliyi de alırsın’ evet aynen böyle demişti. Bende bir koli almış ve ufaktan petek çitalarına bağlamaya başlamıştım. Bırakın iki koliyi ben bir koli peteğin yarısını bile arıya işletemedim. Hadi ben acemiyim, bilmiyorum, ya usta arıcılara ne demeli, yıllarını bu işe vermişler onlar bile çaresiz ve de yapacak bir şey de yok.

Mesleğim gereği ‘arı kovanı imalatı’ bir çok arıcı tanıdığım var, gerek yüz yüze görüşmelerim de, gerekse telefon ile kurduğum irtibatlar neticesinde maalesef 2016 sezonunda hemen hemen hiç bir arkadaşım  bal sezonunun iyi geçmediğini belitti.  Elbette ki Türkiye genelinde durum böylemidir kesin bilemem,  ben etrafımda olan bitenlerden tahlil ediyorum.  Yani Tufanbeyli’ de arısı olan bir arkadaş 100 kovandan sadece 5 teneke bal aldığını, Elmadağ’da arısı olan bir tanıdık 100 kovandan sadece 100 kilo kadar bal aldığını söyledi. Böyle örnek etrafımda da epeyce var. Zaten  kendi arılarımın da durumu şu an için pek iç açıcı değil, Ağustos sonunu bekliyorum, umut ediyorum, dua ediyorum inşallah bir şeyler olur diyorum. 1 Ay zamanım var,  sabırla bekleyecek ve neticeyi göreceğiz.

Arıcılığa ilk başladığım yıl özellikle İnternet ortamında sürekli araştırma yapardım ve en çok karşıma çıkan kelimeler şunlardı ‘seneye inşallah’ evet bir çok yazıda videoda bu söylem vardı. Bende kendi kendime ‘inşallah ben demem bu kelimeleri’ derdim. Ama maalesef 2016 arıcılık sezonu hiç de iyi geçmedi, bir umutla bekliyorum ama sanırım bende o muhteşem kelimeleri söyleyecek gibiyim, seneye inşallah.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.