İmamoğlu Tipi Arı kovanı

İmamoğlu Kovanı

Aslında literatürde böyle bir kovan tipi yok, langstroth tipi arı kovanı, dadant tipi arı kovanı, bu ikisi bütün dünya tarafından biliniyor, kullanılıyor ve aslında arıların yaşaması ve yüksek bal verimi için her detayı hesap edilmiş geliştirile geliştirile günümüz modern arıcılığın başlıca araçlarından birisi olmuştur. İmamoğlu Adana iline bağlı bir ilçemizdir ve uzun yıllardır arı kovanı imalatı bu ilçede başlı başına bir sektör olmuştur.  Burada ki kovan imalatçıları Türkiye geneline kovan satışı yapmaktadır ve sanırım en ucuz arı kovanı da yine burada ki imalatçılar tarafından  satışa sunulmaktadır.  Adana arı kovanı olarak da bilinir,  Adana çakması da denir, çıt çıt tabanca çivisi ile çakılır, bir alan pişmandır bir de almayan, fiyatının uygun oluşu en büyük özelliğidir.  Elbette ki başkalarının ürettiği bir ürünü karalamak bize yakışmaz, bana göre o fiyata o kovanlar fazla bir lüx, katlı 125  lira gibi rakamları konuşuyorlar, doğrumudur yanlışmıdır onu da pek bilemiyorum çünkü, ne aldım ne de sattım ve yine ayrıca şunu da belirtmek isterim ki; mutlaka  İmamoğlu’nda da iyi ve kaliteli kovan yapan ve satan arkadaşlar da vardır. İşin aslı kovan ölçülerinde pek bir fark yoktur, seri imalat yaptıkları için ve sürümü de yüksek olduğu için  ve de aralarında ki yoğun rekabet eklenince ortaya uygun fiyat ve de bir arı kovanı çıkıyor.  Lakin bir şeyi de göz ardı etmemek gerekir, kovan çemberi işini iyi akıl etmişler, bu çember sayesinde yan yana dizildiğinde pevrazlı kovana göre bir sıra fazla alıyor ve de gezginci arıcılar için bu epeyce bir avantaj sağlıyor.

Şimdi gelelim biz ne yapıyoruz, İmamoğlu tipi arı kovanı benimde ürün yelpazemde mevcut ancak, sadece isim olarak benzerlik taşıyor. Ayrıca ben Mersin’de kovan imalatçılığı yapmaktayım, İmamoğlu ile uzaktan yakından alakam yoktur sadece uzun yıllardır arıcılık ve kovan imalatçılığı yapmam sebebiyle neyin ne olduğunu gayet iyi bilmekteyim.

Ben bu tip kovanı nasıl yapıyorum kısaca anlatayım sizlere; kerestemiz yine 1.sınıf, 3 metrelik, 4 metrelik (1 meterelik orman dairesinin oduna ayırdığı ağaçlardan asla kovan olmaz) kızılçam(torku yüksek olur, gemicilik ve yat yapımında kullanılır, biraz ağır olur, yağmura kara güneşe dayanıklıdır) , mutlak suretle ağaçlar kış kesimi, yüksek rakımlı kesim  ve kuturlu. Kurutma işlemi doğal kurutma, 3x30x3 metre,  gölgede en az altı ay ızgarada preslenerek kurutulur. Fırınlanmış ağaç asla kullanmam neden diye soracak olursanız; kerestenin fırınlarda kurutulma işlemi başlı başına bir mühendislik işidir, ağacın içinde ki nem oranını iyi ayarlayamazsanız kuru gibi görünür kurumaz ya da içerisindeki bütün nemi kazara alırsanız o ağaç fosalır ve doğada erir gider. Kovan tabanı 5.5 cm çapında iki adet havalandırma delikli ve altında havalandırma kapaklı, kovan kapağında yine sac ile tahta arasında sıcak soğuk geçmesin diye izalasyonlu, uçuş kapağı en az 25 cm, uçuş deliğinin genişliği 16 cm (bu uçuş deliğinin önemini de bilmeyenler için söylemek isterim, uçuş deliği geniş olursa arı nüfusu çoğaldığında arıya rahatlık verir, dar olursa arı rahat uçuş yapamaz giriş de yığılmalar yaşanır, bu sebepden dolayı arı oğula bile gider). Kovan ayakları özellikle ağacın reçineli yerinden yapılır ki suya neme dayanıklı olsun. Ve de montaj aşamasında dünyanın en kaliteli ahşap tutkalı würt kullanılır. Kovanlar mutlak süretle paslanmaz çelik vida ile vidalanır, çivi kullanılmaz (çivi paslanır ve bu pas ahşabı çürütür). Kovan ölçümüz 50.5×42.5, petek çita ölçüsü ise üst 47.2, yan yanak 23 santimdir.

Arı kovanı Satış Fiyatı; kuluçkalık 700 lira, ballık 450 lira, tam takım arı kovanı 1150 liradır(Resimde gördüğünüz arı kovanı ve katı dahil İl İlçe merkezlerinde adres olmak kaydıyla kargo ücretsizdir ).

Arı kovanı fiyatları 13.03.2020 tarihinde güncellenmiştir.

8 Yorum Var “İmamoğlu Tipi Arı kovanı

  • Çift katlı, plastik tabanlı, 20 çitalı acil 2 adet kovan lazım. MANİSA nın Kula ilçesine gelecek. Ne kadar?

  • Polen tuzaklı ve plastik tabanlı olarak üretiyormusunuz? Varsa fiyatları nedir ustam?

    • 2 katlı derken neyi kastettiniz anlamadım ama üst resimde gördüğünüz arı kovanının fiyatı 135 liradır ve biz buna katlı kovan deriz, iki katlı yani bir kuluçkalık 2 ballık derseniz 135+50=185 lira olur.

    • Kovan fiyatları yukarıda yazıyor, ayrıca, fiyat güncellemesi henüz yapılmadı aynı fiyattan satıyoruz.

    • fiyatlar detaylı olarak site içerisinde ki farklı model kovanlar için de belirtilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.