Arı Kovanı İmalatı İçin Neler Lazım

arı kovanı

arı kovanı

Arı kovanı imalatı emek yoğunluğu yüksek, katma değeri düşük ama aynı zamanda zevkli bir uğraştır. Arıcılık sektörünün olmazsa olmazlarından olup, bahar ayları geldiğinde her arıcı tarafından aranan, arıcıya göre fiyatı yüksek, imalatçısına göre de oldukça ucuza satılan bir üründür. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde üretimi yapılan arı kovanı, iki tip olarak üretilmektedir. Dadant ve langstroth olarak isimlendirilen arı sandıklarından dadant tipi Karadeniz arıcıları tarafından tercih edilse de ülke genelinde yoğunluk olarak langstroth tipi kullanılmaktadır.  İkisi arasında ki fark sadece ölçü ve bal çitası sayısı olarak ayrılmasıdır.

Arı kovanı imalatı nasıl yapılır? öncelikli olarak şunu belirtmek isterim, eğer ki sadece kendiniz için üretecekseniz biraz el becerisi ve bolca zamanınızın olması gerekmektedir. Kendiniz yapmış iseniz zaten bir çok olumsuzluğu göz ardı edeceksinizdir yani, kısacası ben yaptım oldu mantığı devreye girecektir.  Ama ki el beceriniz iyi ise gayet de güzel kovan yapabilir ve de ekonomik olarak da biraz kazançlı çıkabilirsiniz. Bu işi hızardan tahta alarak yapma şansınız epeyce maliyetli olur, ağacı biçtir, marangoza götür sildir, kanal açtır vs vs bence bu şekilde ucuza mal edemezsiniz. Üstelik arı kovanı ölçüleri çok farklılıklar gösterebilir ve işin içinden çıkamayabilirsiniz. Size burada tavsiyem şu olacaktır; örneğin, arı kovanı tabanı, kovan kapağı, kovan uçuş tahtası gibi hazır ürünlerden alıp montaj yapmanız daha mantıklı olacaktır.

Marangoz kovanı nasıl yapar, önce hızara gider,  30x3x300 ölçüsünde yan kasnak ağaçlarını biçtirir. Kovan kapağı ve tabanı için 2.5×20 (20 ölçüsü farklı da olabilir)x200 ebatlarında tahta yaptırır. Çita ve ayaklar için 4x15x200 ölçülerinde kızılçam keresteleri biçtirilip en az 6 ay gölge bir yerde kurutulur. Daha sonra bu tahtaların birer yüzü planya makinesinde silinir ve kalınlık makinesinde net ölçülere getirilir.  Yatar daire makinesinde milimetrik ölçülere getirildikten sonra montaj aşamasına geçilir. Kısacası 100 adet arı kovanı yaptım bitirdim deseniz resmen bir kamyon ağaç sırtınızdan gelip geçer.  En basit anlatımla bu kadar sürüyor ki çok fazla detaylarına girmemeye çalıştım. Bir şeyi de göz ardı etmemek gerekir ki, bu da çok önemlidir, bu işi yapabilmek için ağaçdan iyi anlamak gerekir, size kaymak gibi görünen bir ağacı ben oduna kesebilirim, öyle ki incelikleri vardır bu işin.

Arı kovanı imalatı için gerekli  ekipmanlar; Olur ya bu işte çok para var, bende yapmak istiyorum derseniz bu iş için gerekli makine ve donanımları da size vereyim.

  • Hızar (en az 80 lık mümkünse arabalı hızar).
  • Planya (:40 lık)
  • Komprosör
  • Yatar daire
  • Zımba tabancası (çeşitli büyüklükte)
  • Kalınlık makinesi
  • Boy kesme

Marangoz el takımları bu iş için gerekli olan ekipmanlardır.

Ağacı kurutmak için bir fırın olmasa da olur, doğal yollarla kurutabilirsiniz. Fırın büyük çaplı arı kovanı üreticileri için gerekli olabilir ki ben doğal kurutmanın daha iyi olduğunu düşünenlerdenim.  Geriye bir tek ağaç kaldı, küçük çaplı bir üretim için 40 metre kadar ağaç yani iki tır olsa yeterli, Orman dairesinden ihale usulü alabilirsiniz. Sonrasında yapmanız gereken gece gündüz çalışmak ve her arıcı gibi bahar aylarını beklemek olacaktır, bol şanslar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.