Arıya Kek Nasıl ve Ne Zaman Verilir

Arılara Kek Verilmiş

Arılara Kek Verilmiş

Keki verdim kafam rahat, arılarımın karnı tok gibi sıradanlaşmış arıcılık bilgileri bence biraz eksik, biraz fazla yani karışık bir düşünce.  Kırk tane arıcı bulsanız, sorsanız ‘arıya kek ne zaman verilir’ sanırım hepsi birbirinden farklı şeyler söyler. Sadece bir zümre var ki, bunlar 365 gün kek vermenizi kulağınıza fısıldar (yapmayanlar üstüne alınmasın), arıcılık malzemeleri satanlar genellikle ‘kek ver ya iyi olur’der. Bu durumda arıcı ne yapmalı? kime inanmalı?. Bence iyi bir araştırmacı olmalı, çokça sormalı, çokça okumalı, çokça eğitim almalı. Bu işin duayenleri var, tarım kanallarında çeşitli bilgiler veriyor, arıcılara ücretsiz eğitim fırsatı da sunmuş oluyorlar. Tabi ki bu yazımda ki amaç, sektöre yıllarını vermiş, derin bilgilerini arazide tecrübeyle sabitlemiş olanlara değil, henüz arıcılık aşkına yeni kapılan, hobi olarak arı besleyen kişiler içindir. Zaten işin uzmanı olmuş bir kişi de İnternet ortamında arıya kek nasıl verilir diye bir araştırma yapmaz.

Ben bu kek işini oldum olası pek sevmem, arıyı kendi balı ile besleme yönteminden yanayım ancak, elbette ki bende arılarıma kek veriyorum. Vermemde ki amaç aslında açlık meselesinden ziyade arının sitresini azaltmak. Arıya kek ne zaman verilir? sorusunun cevabını ise şu şekilde yapıyorum; Erken bahar ayları geldiğinde arının bal durumuna bakıyorum ve az da olsa kek veriyorum ki, arı biraz şımarsın, kendine güven sağlasın, balı da olsun, kek ile de beslensin. Bahar ayları geldiğinde ise doğada ki nektar akımı iyi ise hiç vermem ama, eğer olumsuz koşullar var ve arı aradığını bulamıyor sa yine bir kekleme yaparım. Yaz aylarında nektar iyi ise yine vermem yok eğer 2016 arıcılık sezonu gibi geçiyor ise mecburen yine veririm.  Sonbahar bakımında tekrar aynı uygulamayı yaparım ve kış hazırlığına geçerim. Yani kısacası sıfır sağım yapmam ve koloninin gücü nispetinde bal bırakırım. Çünkü, arının besini bal ve polendir, kek biz insanların icat ettiği ikinci bir besin takviyesidir.  Kışın arıya ben kek vermemekten yanayım, öylede yapıyorum zaten ki veren arıcı da haddinden fazladır. Vermemenin nedeni ise, arı kış salkımına girdimi öyle kalsın istememdendir, kek yiyen arı mutlak suretle su içmek için yada dışkı yapmak için dışarı çıkacaktır, hava soğuklu 15º altı ise arı olumsuz etkilenecektir ve belki de geri dönemeyecektir.

Kekler genellikle  1kg olarak paketli, poşetlerde satılmaktadır ve arıcıya büyük kolaylık sağlamaktadır. Yine ben keki nasıl veriyorum size onu tarif edeyim; koloni gücü nispetinde yani 6,7,8 ve üstü baskın arılı çita sayısına net bir kilo veriyorum, 5 çitadan az olan kolonilere ise yarımşar kilo kek  vermekteyim. Kek poşetlerini bir bıçak yardımı ile kesiyor, elimle hafif ezerek araladığım yeri de çitaların üstüne gelecek şekilde koyuyorum.  Yine kek verirken sağa sola bulaştırmamaya, kovan üstlerine bırakmadan hızlı bir şekilde bu işlemi yapıyorum çünkü, malum, yağma zamanı arılar bu kokuya hisli davranıyorlar, o yüzden biraz dikkatli çalışmak gerekiyor.

Sonuç olarak ben bu şekilde uygulama yapıyorum, şunu da hatırlatmam gerekiyor ki ben bu iş de uzman bir kişi değilim, meraklıyım, araştırmacıyım ve tecrübe ederek bildiğim doğruları burada sizlerle paylaşmaktayım.  Yine  belirtmek isterim ki on kişiye sorun, çoğunluk hangi yöntemi söylüyorsa sizde onu yapın, arılarınızın kıştan eksiksiz çıkması dileğiyle hoşça kalın.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.