Kovanlık Kereste

 

Arı kovanı fiyatları alıcı kişiye çok yüksek, satıcıya ise çok düşük gelen fiyatlardır ki, işte bu yüzden el becerisi olan kişiler kendi kovanını yapma yoluna gitmektedirler. Ucuza mı mal eder? bence edemez, daha mı güzel yapar? bence bu da zor ama, imkansız mı değil elbette. Yaparsan olur, niye olmasın, öyle olmaz da böyle olur, kullanılabilir mi? evet, arı yaşar mı içinde? niye yaşamasın yaşar tabi.

Kurutulmaya bırakılmış kovanlık ağaçlar

Kovanlık kereste hangi ağaçlardan olur? Katran, kestane, çam, ladin, ardıç, kavak ve hatta söğüt ağacından bile olur. İğne yapraklı ağaçlar tercih edilmelidir ki hangi ağacı kullanırsanız kullanın mutlaka kurutma işlemi yapmak zorundasınız. Çam 6 ay süresince belirli ızgaralarda hava kurutmalı olarak kullanılabiliyorsa bu oran kavak ağacın da en az bir yıl süresine tekamül eder. Büyük kovan imalatcıları ‘kurutma fırınımız var ağbi’ dese de siz pek kulak asmayın, bu kurutma işi resmen bir mühendislik olayı, öyle trışkadan fırınlarla falan olacak bir şey değil, siz doğal kurutmayı tercih edin, derim ben.

Kovanlık kereste ölçüleri; eğer ki tomruk seçip biçtirecekseniz, tomruğun kuturu yani dairesel çapı en azından 40 santim olmalıdır. Üç metrelik ağaç seçilmelidir, unutulmamalıdır ki; ağaç kesimi yapıldığında en tabandan 1 metre, sonra iki, sonra üç ve 4 metre olarak kesim yapılır. Bu da demek oluyor ki,  en kötü yeri 1 metreye, biraz iyi yeri iki metre, sonra üç ve 4 metre olarak kalite oranı belirleniyor. Kovancılar maalesef bunu bile bile 1 metrelik ağacı bile alıp kovan yapıyorlar oysa ki, 1 metrelik ağaç paletlik ağaçtır, odunun bir üstü de desek yalan olmaz. Buradan yola çıkarak siz üç metrelik kereste alın ve 30x3x300 ebat ve yine 4x30x300 olarak biçtirin.

Ben nasıl yapıyorum size onu anlatayım; tanıdık bir hızara gidiyorum ve kış kesimi (yaz kesimi ağaçlar dayanıksız olur) tomruklar hangisi ise onlardan tepeden bakıldığında yuvarlak ağaç damarları görülüyor, bu damarlar sık ve orta göbeği küçük olan en az 40 kuturunda tomrukları seçiyorum. Hızarda bu tomruklar raylı sistemle kesiliyor, geçiyorum ustanın yanına kapak tahtaları alındığında zaten üç aşağı beş yukarı ağaç kendini belli ediyor. En temizlerini 3×30 ölçüsüne, baktım bozuk çıkıyor 4×30 ölçüsüne kestiriyorum, bu arada temiz ağaçlardan biraz da 4×30 kestiriyorum. Bu ölçüler nedir? derseniz, 3 santim olanlar kasnak, 4 santimin iyileri petek çitası yanları ve yine 4 santim kötü, reçineli yerleri de kovan ayakları için kullanıyorum. Elbette ki size 2.5 cm lik tahtalarda lazım olacak, onları da ayrıca kestireceksiniz. Bu ölçüler kaba ölçülerdir, arı kovanı ölçüleri başlıklı yazımda net bilgiler verilmiştir.

Şimdi gelelim kurutmaya, resimde görüldüğü gibi bir ızgara yapmadan önce mutlaka en azından 15 gün bu ağaçları diklemesine bir gölgeye dizin, bir biri üstünde olmasın ve yine mümkünse bir hortum bularak iyice yıkayın. On beş gün geçtikten sonra, resimde görüldüğü gibi bir ızgara yapın ya da düz bir ızgara da olabilir, gölge ve mümkünse rüzgar alan bir bölgede 6 ay bekletin. Bu süre sonunda ağaçlar kovan imalatına uygun bir kuruluğa gelecektir. Tabi ki bu söylediklerim benim yıllardır uyguladığım yöntem, başkaları için bir şey diyemem. Bu arada ben kızılçam kerestesinden kovan yaparım, tecrübem ve tercihim bu yöndedir, kavak söğüt gibi ağaçlar kullanmadım onların kuruma işlemi için bir şey söylemem yersiz olur. Altı ay sonun da kuruyan ağaçlarınız da mutlak suretle fireler olacaktır, yani siz 3 metre hesabı yaparsınız ama en az bir 50 santimlik bölümü fireye gider bunun ki, aldığınız ağaç temiz ise yoksa, bu oran daha da artacaktır. Bu tahtalar tepelerinden çatlayacaktır, aklı eveller tepelerine tutkal sürer çatlamasın diye, siz sürmeyin, bırakın çatlasın, patlasın ağaç doğal halini alsın.

Kovanlık kereste fiyatları; 3 metrelik kızılçam kerestesinin tomruk fiyatı bu gün için 700 liradır. Sedir ağacı 800, tabi ki boş bir hızar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.