Mersin’de Üretilen Bal Türkiye Pazarını Aştı

petek bal

Her zaman şu görüşü savundum,  baarıcıdan alın, kaliteli balı ise üretimde illa ki kalite diyen arıcıdan alın. Mersin‘de arıcılık yapan  kaliteli bal üretmek için yoğun emek sarfedip, ciddi yatırımlar yapan saygın biri var ki, zaten biraz muhabbet etseniz sizde saygın biri olduğunu hemen anlarsınız. Mahmut ağabeyimiz Türkiye’de ki sayılı üniversite mezunu arıcılarımızdan birisi ve ayrıca işini çok ciddi yapan bir kişidir. En kaliteli malzeme ney ise onu arar bulur, arı ırkları ve ana arı üretimi üstüne de ciddi paralar harcayan, arı sevdalısı bir ağabeyimizdir.

Yılda sadece bir kez bal sağımı yapar üstelik sadece katlardan alır balı, kuluçkalığa hiç bakmaz, kaliteli balın da sadece üst kattan alındığını da burada belirtmek isterim.  Özel olarak sedir ağacından kovan yaptırır ki, arılar bir nevi doğal yoldan parazitlere karşı dirençli olsun.  Bakanlık onaylı ilaçları kullanır, pahalı olması onun için önemli değil, balda kalıntı olmasın, analizli bal satıyor çünkü. Üretim rekoltesi çok düşük,  2018 sezonunda 130 arı kolonisinden yaklaşık 500 kilo bal elde etti lakin hakiki bal elde etti. Bu arkadaşın maddi durumu da gayet iyi, toptana bal satışı onun literatüründe yok, ‘şifa arayan insanlar var’ diyebilen nadir insanlardan birisi. Belki de bu yazıyı yazmamda ki amaç sadece onun bu erdemli kişiliği olsa gerek ki, pek nadir paylaşımlarda bulunan birisiyim.

Bolkar Dağında Bir Arılık

Doğal bal değince insanın aklına hemen şu gelir; arı çiçeğe konar, ondan bal özünü toplar ve bal yapar, kısaca böyle dersek yeterli olur sanırım. Ama, arı ayçiçeğinden, pamuktan, küncüden ve bir çok zıraii ekim alanlarından da bal yapar, oysa ki hakiki bal, rakımı yüksek iki bin, iki bin beş yüz metreden kadim bitkilerden elde edilir. Eksoz dumanı olmayan zıraii ekim alanlarından uzak ağaç olmayan kırlardan elde edilir.

Mersin Toros Bolkar dağı rakım 2400, sadece şalba, geven [keven] ve kekik gibi bitkilerden elde edilen bal Trabzon dahil Türkiye’nin bir çok bölgesinden alıcı bulurken 2018 sezonun da Almanya ve Rusya’dan da alıcı buldu. Rekolteyi artırmak için gelecek sezon hazırlıklarına başlasa da ‘2 tonu bulmak,  çok zor, ama hedefim 2 ton’ diyerek aşk ile  çalışmalarına başladı bile.  Türkiye arıcılığı adına bence çok sevindirici bu olayı bütün arıcıların örnek alması lazım. Öyle ya, az da olsa ülkemize döviz girdi, ülkece kalkınmamızın kaliteli üretimden başka çaresi de yok gibi ki, uzmanlarında görüşü bu yönde.

Peki Mahmut ağabeyimiz bu balı kaç liradan sattı derseniz, petek bal 100 lira, süzme bal 80 lira gibi bence kalitesine göre çok uygun fiyata da sattı. Elinde bal var mı? varsa da  ailesinin yiyeceği oranda vardır, kesin bir şey söyleyemem. Şunu da belirteyim, anlayışlı biridir, iyi bir iletişim kurarsanız 1 kiloya 2 kilo bala da yok diyeceğini sanmıyorum. Ben telefon numarasını da vereyim belki gelecek sezon için sipariş vermek istersiniz 05349719766.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.