Özellikle amatör arıcılar kovan yeri değiştirme konusunda tereddüte düşüyorlar, acaba arı kovanını bulabilir mi? sorusuna takılı kalıyorlar. Öncelikle şunu belirtmek isterim, mümkün mertebe yer değişimine heves etmeyin ama, mecbursanız elbette ki bunun da kolay yolları var.
Sabit arıcılık yapıyorsanız arılarınızı sabah güneşinin kovan uçuş kapağına gelecek şekilde, yerden en az 20 santim yükseğe ve rüzgar
almayan bir bölgeye koymanız gerekiyor. Kovanlarınızın arası bana göre en az bir metre olacak şekilde dizayn edilmeli ve yüne mümkünse yarım ay biçiminde dizmelisiniz. Gezginci arıcılarda zaten mümkün mertebe bu kurallara uygun bir yerleşim düzeni kurarlar. Bu kısa bilgilendirmeden sonra kısa mesafe yer değişimi nasıl olur? arımı 50 metre uzağa götürsem olur mu? gibi soruların cevaplarını verelim.
Arı kovanı yerinden kalktı mı en az 5 km uzak bir mesafeye konur, yani bu 5 km lik mesefeden az asla olmamalıdır. Az olursa ne olur? arılar eski yerine gider ve orada ölürler.
Ama, zorunlu bir durum var illa ki arının yeri değişecek ne yapmalıyım? derseniz; bir kaç farklı yöntemle bu işi başarabilirsiniz. Birinci yöntem; her gün biraz biraz yani, 20-30 cm kadar yer değişimi yapabilirsiniz, kısa mesafe için uygulanabilir bir yöntemdir. İkinci olarak, kovanı kapatırsınız, götürür 300 ya da 500 metre ötede bir yere koyarsınız, uçuş deliğinin önüne, arıların zorlanarak çıkabileceği şekilde küçük dallar, çam pürleri ve bol yapraklı çalı türü ağaçcıklar koymalısınız. Arı, uçuş deliğinden çıkarken zorlanacağı için yeniden koordinat belirler ve yeni yerini hemen benimser. Bu benim sıkça kullandığım bir yöntemdir, gayet de olumlu gözlemlerim olmuştur. Üçüncü yöntem ise, arının uçuş deliğini kaparsınız, alttaki havalandırma kapağını açarsınız, gölge bir yere koyarsınız, 3 gün sonra istediğiniz yere götürür uçuş deliğini açarsınız, üç gün içinde eski yerini unutacağı için yeni yerini hemen benimser. Bu yöntemi yapan arkadaşlar var, şahsen ben yapmadım, can bu kıyamadım, korktum ve tavsiye de etmem.