Amatör arıcı ana arıyı nasıl üretir?

Ana Arı Üretilen Kovan

Ana arı üretimi için bir çok yöntem vardır ancak,  bu işe yeni heveslenen arkadaşlar için en basit ana arı üretim metodu nedir? bu üretim nasıl yapılır? sorularının cevabını sizlerle paylaşmak istedim. Arıcılık sektöründe en önemli şeyin kraliçe arı olduğunu sizlere her fırsatta söylüyorum ve mutlak suretle iyi bir verim alabilmek için kolonilerimizin mihenk taşı olan ana arıyı kendimizin bir şekilde üretmesi lazım. İşte size en basit yöntemlerden birisi ve üstelik garantili bir yöntem. Bu yöntemle ürettiğiniz ana arının  takibini kolaylıkla yapıp, petek gözlerinde ki kapalı yumurtaları görecek ve ondan sonra dilediğiniz bölmeye ya da değişmesi gereken kolonilere rahatlıkla verebileceksiniz. Ben bu işi ilk başladığım yıllarda denemiş ve oldukça da  başarılı olmuştum ama, şunu da belirteyim bu yöntem ticari ana arı üretimi için randımanlı olmaz, Biz kendimiz için, arılık düzenini sağlamak ve kendi damızlığımızın devamı için aşağıda ki yöntemi tercih edeceğiz.

En Kolay Ana Arı Üretimi

Bu yöntem için iki farklı arı kovanı kullanacağız, detaylarını yazının devamında göreceksiniz.  Damızlık yapacağımız kovan, metro kovan olarak isimlendirdiğimiz kovan olacak.  İkincisi ise ana arı kovanı, bu iki ölçüdeki kovanları birlikte kullanacağız ve ayrıca, bu kovanlarında detaylarını sitemizden okuyup bilgi sahibi olabilirsiniz.  Damızlık kolonimiz ve ana arı kutumuzun petek çitası ölçüleri aynı olduğu için kolaylıkla bu işi yapabileceksiniz. İşte yapmanız gerekenler; damızlık koloniden iki adet kapalı yavrulu çita ve bir adet de günlük yavrulu çitayı alıp ana arı kutusuna yerleştirin.  Eğer ki bu kutuyu 4 ya da 5 km mesafeye götürecek imkanınız var ise, bu kadar arı nüfusu yeterli ama, yok, ben aynı yerde bu işlemi yapacağım diyorsanız, bence en azından iki çita da arı silkeleyin. Kutunun içine yarım kilo kadar da kek koyun ve kovan kapağını kapatın.  Üç ya da 4 gün sonra ana arı memeleri oluşacaktır, yapmanız gereken, irileşmiş iki memeyi bırakıp gerisini imha etmek olacaktır. Dikkat!!! derler ki; on gün sonra bu memeleri dikkatlice alın ve bölme yaptığınız arıya verin, sakın böyle bir şey yapmayın. Henüz ana arı olmadı, ana arı önce uçuşa gidecek, çiftleşecek ve kovana dönecek, ya dönmez ise, ya uçtuğunda başına bir iş gelirse ki gelebiliyor da.  Siz takibata devam edin, kraliçe arı çıksın, kovan hakimiyetini kursun, uçsun, çiftleşsin ve gelsin.  Yumurtlamaya başlasın ki, benim tercihim sır gibi işlenmiş kapalı yavrulu çerçeveyi mutlaka görmenizdir. Eğer bu izleme sonucu pozitif ise, işte size hatun gibi bir kraliçe, alın onu istediğiniz bölmeye verin. Bu arada, ana arı kutusunu kontrol ederken muhtemelen ham petek de isteyecektir, bir çita ya da gerektiği kadar onu da vermeyi ihmal etmeyiniz.  Bilmiyorum zor mu? bence çok kolay, yeter ki bu iki ölçüde ki kovanı bulun ve biraz zaman ayırıp bu işin olmazsa olmazı ana arıyı üretin.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.