Farklı Bir Arı Kovanı

gerçek bal

gerçek bal

Resimde gördüğünüz bu arı kovanı için yörelere göre isimler verilmiştir ve işin aslı bu  kullanılan isimler sanırım biraz  uydurma gibime geliyor. Kimileri tabut kovan diyor, kimileri karakovan diyor, bizim buralarda ise metro kovan olarak  konuşulmaktadır. Arıcılar arasında kullanımı gün geçtikçe artsa da   bence gereken değeri pek görmemektedir. Ben bu kovan için aslında  ilk başlarda çok amaçlı arı kovanı ismini kullanmak istedim ama, biraz uzun diye arı sevdalıları   karşı çıktı ve ismi metro kovan olarak anıldı ve öyle de devam edip gitti.

Neden çok amaçlı diye soracak olursanız; bu kovanda  fenni bal üretimi yapabilirsiniz,  ana arı üreticileri bu kovanı kullanabilir ve ayrıca bu kovanda gerçek karakovan balı üretimi de yapabilirsiniz.  Bu  farklılıkları nasıl yaratabiliriz diyorsanız?

metro kovan

metro kovan

Resimde de görüldüğü üzere çitalara ham petek yerleştirerek fenni bal üretimi yapmanız diğer kovanlara göre çok daha kolaydır, petekler küçük olduğu için arılar rahatlıkla bal doldurup sırlayabiliyorlar.  Ana arı üretiminde nasıl kullanılıyor derseniz?  Görmüş olduğunuz bu kovanda alt katta 17 çita, üst katta 17 çita bulunmaktadır.  Ahşap ana arı üretim kovanı   ise 6 yada 7 çitalıdır, en azından benim ürettiğim ahşap ana arı kovanları bu şekilde olduğu için rahatlıkla metro kovan ve ana arı kovanı çitaları birbirine uymaktadır ( sizlere ileriki yazılarımda kendi ürettiğim ahşap ana arı kovanları içinde bilgilendirme yazısı yazacağım).  Metro kovanın 3. özelliği ise hiç bir işlem yapmadan yani kovanın içine sadece boş çerçeveleri sıralayarak gerçek karakovan balı  üretimi de yapabilirsiniz. Şimdi diyeceksiniz ki ‘ normal kovanda da petek takmaz isek karakovan balı üretebiliriz’ öyle de olmuyor işte, bu kovanın çita ölçüleri ufak olduğu için arı rahatlıkla petek örebiliyor ve ve zorlanmadan da bal yapabiliyor. Ben şahsen bu kovandan aldığım balı diğer kovanlardan iki yıldır alamıyorum ve seneye inşallah en az 10 tane daha arılığıma koymayı düşünüyorum. Resimde 2016 arıcılık sezonu kötü geçse de metro kovandan aldığım bir petek görülmektedir, üstelik bu gerçek karakovan balıdır.

arı kovanı iç görünümü

arı kovanı iç görünümü

Bu kovanın ölçüleri ise dıştan dışa 68×24.5, yüksekliği ise 20  santimdir. Çita ölçüsü ise dıştan dışa üst çita 21.2, yan yanak 15 santimdir.  Mtro kovan satış fiyatı ise 2016 sezonu için 150 lira  olarak alıcı bulmuştur. Bu kovan üst katı ile birlikte satışa sunulmuş olup sadece  kuluçkalık olarak satılmamaktadır.

7 Yorum Var “Farklı Bir Arı Kovanı

  • Tabut kovan arıyorum istanbul için…ilgilenen olursa sevinirim.. 🙂 5302284228

    • Üretim yerimiz Mersin-Tarsus teknik özelliklerini bildirirseniz yardımcı olmaya çalışırım.05398482541

      • Katlı, çerçeve ölçüsü normal çerçevenin yarısı olacak şekilde(icabında uç uca eklenince normal kovana da sığacak şekilde) 17 çıtadan iki katlı yani 34 çıta alacak şekilde, 2 takım fiyatı nedir?

  • Site genelinde telefonum var, buraya da yazmam gerekli sanırım 05398482541. Mail işine pek aklım ermiyor, inşallah buradan takip edebilirsiniz.

  • Bu metro kovandan (17 çıta alt katta 17 çıta üst katta) nasıl temin edilebilir. Açıklama kısmını okudum ve çok beğendim. 2 adet katlı almak istiyorum. nereden ve nasıl sipariş edilir veya yaptırılır. Mailime cevap verebilirseniz sevinirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.