Arı Kelebeği

Kuru kafa kelebeği, evet, biraz araştırdım ve ne olduğunu  öğrendim. Arı zararlılarından birisi

Kuru kafa Kelebeği

Arılar  Tarafından Öldürülmüş Kuru kafa Kelebeği

de kuru kafa kelebeği imiş.  Son günlerde arılık maşallah bayram yeri gibi, arı zararlıları sürekli orada, eşek arısı mı ararsınız, arı kuşumu arasınız bir de başımıza bu geldi.  Bu gün arı kovanları içerisinde iki hatta üç tane bile olan kovanda resimde gördüğünüz bu kuru kafa kelebeği olarak adlandırılan zararlıdan gördüm. Epeydir görüyordum ama az sayıda olduğu için oralı da olmuyor elimle alıp atıyordum.  Fakat bu gün eğer arılığa gitmeseydim bu resimde görülen melun yaratık resmen bir kovan arımı imha edecekmiş.  Arıcılık bu duramıyorsun ki, fırsat buldukça haydi koş arıların yanına, ne var ne yok, bakım, onarım, her neyse, bu esnada bir şey dikkatimi çekti; kovanın birisine ne giren var ne çıkan, kovan uçuş tahtasında hiç arı yok, soğuk yok, kış yok. Merakla o kovana yaklaştım, bir kaç arı kovanı tabanında ki havalandırma deliğinin orada uçuşuyor, bir de ne göreyim, bu kurukafa kelebeği denilen böcek daraltılmış olan giriş deliğinde sıkışmış kalmış. Hemen el demiri ile açtım tabi, koloni kurtuldu. Zaten bal sezonu kesat gitti, bal hasadı hüsran, üstüne bir de koloni kaybı büsbütün asabımı bozacaktı.

Arı Kovanı içindeki böcekler

Arı Kovanı içindeki böcekler

Araştırmalarım ve gözlemlerim sonucunda, kuru  kafa kelebeği, sırtında insan kafatasına benzer bir işareti olan, altı ya da yedi santim uzunluğunda, geniş kanatları olan bir kelebek türü imiş. Kovana girer ve bir miktar bal tüketir sonra da arılar tarafından imha edilirmiş.

Arılar tarafından sanırım yüksek ısıda yakılarak öldürülüyor,  çünkü, resme dikkatli bakarsanız sizde fark edersiniz, kelebek olduğu gibi duruyor fakat, bir çok yeri yanmış gibi siyahlıklar içerisinde. Sanırım arılar önce yakıyor, büyük olduğu için taşıyamıyor ve küçük parçalara bölünerek dışarı atılıyor, en azından gözlemlerim onu gösterdi. Bir kaç yerde de kurukafa kelebeğini kovan içinde öldüren arılar, koku yapmasın, bakteri oluşmasın diye propolis ile kovan dip tahtasına bunu yapıştırıp üstünü de örtüyorlar gibi tespitlerde bulunan yazılar okudum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.